Foto’s: Heren 1 verrast vriend en vijand in thriller tegen Kalinko

/, Wedstrijdverslagen/Foto’s: Heren 1 verrast vriend en vijand in thriller tegen Kalinko

Foto’s: Heren 1 verrast vriend en vijand in thriller tegen Kalinko

Voor nog legere tribunes dan normaal speelde heren 1 op 20 november de tweede topper van dit jaar. In de Zebra werd Kalinko ontvangen, voor sommige spelers van de Goudse ploeg een ‘angstgegner’ na door deze tegenstander in eerdere seizoenen meerdere keren afgedroogd te zijn. Aanvankelijk kon de thuisploeg weinig doen tegen het aanvalsgeweld van de ploeg uit Scheveningen, maar met iets meer servicedruk, kleine veranderingen in de blokkering en een sterk spelende libero werd de grip op de wedstrijd langzaam teruggenomen. Een 0-2 achterstand in sets werd met verbale steun van Dames 1 in een verrassende 3-2 winst omgezet.

Na de ontsnapping in de vierde set tegen Kratos vorige week was de sfeer in de Goudse ploeg vanaf het begin uitstekend. Ondanks afwezigheid van Reinier Batterink werd de bank goed gevuld, met de herstelde coach Brouwer (waardoor succescoach Frank gedegradeerd werd tot assistent) en invaller Timon de Fouw, die zijn goede spel in heren 3 mocht proberen door te trekken naar een tweede wedstrijd. Terug in de basisopstelling waren Chris Möhlmann, Stefan Lipman en ook Koen Benne (die vorige week nog zo doorslaggevend was). VollinGo begon echter twijfelend aan set 1, met een service-pass die nog wat aan precisie miste, maar vooral een slecht gepositioneerd blok. De sterke aanval van Kalinko kon daardoor eenvoudig via de Goudse blokkering scoren. De blokkering van Kalinko daarentegen liet zich niet verassen, waardoor buitenaanvallers Noah Aerts en Matthias de Gier moeite hadden om de ruimte te vinden. Een 19-25 eindstand verdoezelde het ondervonden krachtverschil tussen de twee ploegen een beetje.

In set 2 werden enkele omzettingen gedaan door coach Brouwer. Spelverdeler Erik Montagne werd ingebracht om meer rust in het spel te creëren, en naast hem werd Gerard de Zeeuw gepositioneerd om de blokkering te ondersteunen. Het spelbeeld bleef echter ongeveer hetzelfde, een sterk aanvallend en blokkerend Kalinko dat door VollinGo maar deels gepareerd kon worden. De service-pass van VollinGo bleef in deze set echter beter overeind en libero Robin van der Meer kon zich verdedigend onderscheiden. In deze set liep de stand lang gelijk op, maar een serviceserie boven de 20 en twee directe blokpunten tegen deden VollinGo de das om, eindstand 22-25.

In set drie moest het antwoord van VollinGo dan eindelijk komen. De mannen werd verzocht de blokkering van Kalinko beter te ontwijken via tactische ballen en andere keuzes in de spelverdeling. Na een matig begin en een time-out van coach Brouwer kon dit plan ook eindelijk ten uitvoer gebracht worden. Spelverdeler Montagne besloot meer midden en achterover te spelen, wat direct effect had. Diagonaalaanvaller Lipman en middenspeler de Zeeuw hadden een groter deel in de aanvalsdrift van VollinGo, waardoor er voor alle andere spelers ook meer ruimte ontstond. Voor Kalinko werd het steeds moeilijker te scoren, met meerdere directe blokpunten van De Zeeuw tot gevolg. De tot dan toe ongenaakbare diagonaalspeler van Kalinko werd niet meer bereikt, en met een eindstand van 25-18 in Gouds voordeel was duidelijk dat de huid duur verkocht zou worden.

In de vierde set was een grotendeels vergelijkbaar spelbeeld te zien. De tot dan toe zo indrukwekkende aanval van Kalinko werd door betere blokpositionering en verdedigend werk door libero en man-of-the-match Robin beter gepareerd. De ruimte die was gevonden op het midden werd goed gebruikt door Benne en De Zeeuw. Desondanks keek de ploeg uit Gouda tegen een kleine 16-20 achterstand aan. Inmiddels was zowel VollinGo Dames 1 als hun tegenstander VCN al in de zaal aanwezig en onder hun luide aanmoediging bleven de directe fouten bij Kalinko zich opstapelen en werd via twee serviceseries het verschil omgebogen tot setwinst met een 25-22 eindstand. Buitenaanvaller Matthias de Gier in het bijzonder leefde op in deze verbeterde sfeer, met twee aces (waaronder het setpoint).

De beslissende set werd door VollinGo niet sterk gestart, met een aantal ballen die hard in de blokkering of in het net werden geslagen. De sterk spelende Noah Aerts en opgeleefde Matthias de Gier zorgden met een set aanvals- en blokpunten ervoor dat er bij een betrekkelijk kleine achterstand van 6-8 van kant gewisseld werd. Met een dubbele wissel bracht coach Brouwer Timon de Fouw en spelverdeler Möhlmann en dus de driemansaanval terug. Eerstgenoemde had met twee directe scores uit blok en aanval ook direct een noemenswaardige bijdrage in deze korte set. Hierna was bij Kalinko het verzet gebroken en maakte er maar één ploeg aanspraak op de winst. Een foutservice bracht het matchpoint.

De volgende wedstrijd voor VollinGo Heren 1 is een vroege uitwedstrijd tegen Punch HS 2 in het TU Sportcentrum in Delft om 12:00. Zonder publiek maar met livestream, details via de Instagram van VollinGo Heren 1 (of op aanvraag).

2021-12-24T13:10:38+01:00 22 november 2021|