Fluiten bij VollinGo: een taak van iedereen

/, Verenigingsnieuws/Fluiten bij VollinGo: een taak van iedereen

Fluiten bij VollinGo: een taak van iedereen

Met twee door corona afgebroken seizoenen kan het voor veel leden wel eens een hele tijd geleden zijn dat ze een wedstrijd hebben gefloten. Ook hebben we natuurlijk nieuwe leden, die misschien niet van alle afspraken rondom het fluiten op de hoogte zijn.

Wie fluit wat?

Elke wedstrijd (excl. CMV) moet gefloten worden door een scheidsrechter met een licentie. Dat klinkt alsof je echt een hele cursus moet hebben gedaan, maar dat valt wel mee. Je beschikt namelijk al over een ‘licentie’ als je via de website Volleybalmasterz een spelregelbewijs hebt gehaald. Met dit Spelregelbewijs mag je alle jeugdwedstrijden (behalve A/B-jeugd hoofd- en topklasse) en seniorenwedstrijden 3e/4e klasse fluiten.

Voor seniorenwedstrijden 1e/2e klasse en A/B jeugd hoofd- en topklasse heb je een vaardigheidstraining nodig. Deze wordt binnen VollinGo 1 of 2 keer per jaar gegeven. Voor het fluiten als 2e scheids volg je de module 2e scheids, een training van 3 uur waarin scheidsrechters die al t/m 1e klasse mogen fluiten worden opgeleid tot 2e scheids voor promotieklasse/3e divisie. Voor het fluiten van promotieklasse/3e divisie wedstrijden als 1e scheids is een scheidsrechterscursus regionaal nodig.

Wat moet VollinGo (jullie dus!) aan scheidsrechters leveren?

Alle wedstrijden tot en met 1e klasse worden door VollinGo scheidsrechters gefloten met de juiste licentie. Dit behoort gewoon tot de teamtaken. Daarnaast moet VollinGo voor onze promotieklasse-teams (H1 en D3) en 3e divisie (D2) voldoen aan de leveringsplicht die dit niveau met zich mee brengt, namelijk:

  • Dames/heren promotieklasse: 12 wedstrijden per ingeschreven team
  • Dames/heren 3e divisie: 24 wedstrijden per ingeschreven team
  • 2e divisie of hoger: geen leveringsplicht

De totale leveringsplicht van VollinGo is dus: 2×12 (D3 en H1) + 24 (D2) = 48 wedstrijden

Fluiten hoort erbij dus iedereen doet mee!

Bij VollinGo hebben we de simpele regel dat als jij wilt dat jouw wedstrijd gefloten wordt, dan doe je dat ook voor een ander. Met andere woorden, iedereen draagt zijn steentje bij. De afspraken zijn als volgt:

  • Jeugd: A-jeugd fluit bij de CMV-wedstrijden (mini’s)
  • Senioren 3e/4e klasse: alle spelers hebben het spelregelbewijs en 1 of 2 spelers kunnen 1e/2e klasse fluiten.
  • Senioren 2e klasse en hoger: alle spelers hebben het spelregelbewijs, 3 of meer spelers kunnen 1e/2e klasse fluiten én elk team heeft 1 of 2 spelers die als tweede scheidsrechter in de promotieklasse mogen fluiten.
  • Senioren promotieklasse/3e divisie: naast bovenstaande wordt minstens 50% van de leveringsplicht door de teams zelf voldaan.

Voor het spelregelbewijs: website Volleybalmasterz

Voor de Vaardigheidstraining in de Zebra, Module 2e scheidsrechter en scheidsrechterscursus regionaal meld je je aan door een mail te sturen naar technischezaken@vollingo.nl

Uitgebreide informatie vind je hier.

2022-07-02T14:49:42+01:00 2 juli 2022|